Wetenschappelijk bewezen of niet: ervaringsdeskundigen zweren bij dolfijntherapie

Naar het effect met de therapie met dolfijnen is onderzoek gedaan, maar dat het werkt is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch wint de therapie aan populariteit. Voorstanders zeggen dat patiënten zich beter voelen door het contact met de dolfijnen, waarvan ze rustig worden. Op rtlnieuws.nl vertelt de nu 20-jarige Tim Zijdervelt over zijn ervaringen met dolfijnen.
Wetenschappelijk bewezen of niet: ervaringsdeskundigen zweren bij dolfijntherapie

Zijn vakantie is inmiddels zeven jaar geleden, maar nog steeds merkt Tim Zijderveld dagelijks de effecten ervan. Om met zijn autisme om te leren gaan, ging hij in Israël zwemmen met dolfijnen. "Het was heel indrukwekkend, ik heb er veel van geleerd."

Tim (20) heeft klassiek autisme en PDD-NOS. "Daardoor heb ik moeite met communiceren", zegt hij. "Ik vind het eng om andere mensen aan te spreken." Om hem daarbij te helpen, had zijn moeder een paar jaar geleden het idee om hem te laten zwemmen met dolfijnen. Het werd de vakantie van zijn leven.

"We gingen naar Israël voor een therapie van drie weken. Ik kreeg eerst een soort zwemlessen, en daarna mocht ik twee weken lang iedere ochtend met de dolfijnen in zee zwemmen. Ik mocht de dolfijnen aaien en helpen voeren", zegt Tim.

Hij deed en zag nog veel meer in Israël, maar die ervaring met dolfijnen heeft hem veranderd. "Dat was heel indrukwekkend. Het was iedere dag afwachten of ze naar me toe kwamen of niet, want het waren vrije dieren. Soms gingen we snorkelen en soms ook duiken, dan mocht ik ze aaien, en dan zag ik ze om me heen. Ik was dan heel rustig, ik vond het prachtig."

Lees verder op RTL Nieuws