Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP)

Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) is een therapeutische aanpak ontwikkeld door Dr. Daniel Hughes. Het is speciaal ontworpen om kinderen en hun families te helpen die moeite hebben met hechting en relaties als gevolg van vroege traumatische ervaringen. Er zijn niet veel behandelingen die zowel geschikt zijn voor jonge kinderen als voor pubers en wat oudere jeugd, daar brengt DDP verandering in. Het is gebaseerd op de principes van hechtingstheorie, ontwikkelingspsychologie, en trauma-informed care.

Het doel van DDP is om veilige en gezonde relaties te bevorderen tussen het kind/de jongere en zijn of haar verzorgers. Het richt zich op het opbouwen van emotionele banden en het verbeteren van de communicatie binnen het gezin. Dit wordt gedaan door middel van 'dyadische' (twee-personen) sessies waarbij zowel het kind als de verzorger betrokken zijn.

DDP wordt over het algemeen ingezet bij kinderen die zijn geadopteerd of in pleegzorg zijn, kinderen die verwaarlozing, misbruik of andere vormen van vroeg trauma hebben meegemaakt, of kinderen met een hechtingsstoornis.

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar voor meer informatie over DDP:

"Attachment-Focused Family Therapy" door Daniel A. Hughes. Dit is een boek dat de theorie en praktijk van DDP in detail beschrijft.

De website van het Dyadic Developmental Psychotherapy Institute (www.ddpnetwork.org). Deze website biedt een schat aan informatie, inclusief een directory van gecertificeerde DDP-therapeuten, een blog met relevante artikelen, en links naar andere nuttige bronnen.

Gerelateerde boeken