Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Multisysteemtherapie

Multisysteemtherapie (MST) is een vorm van evidence-based therapie die zich richt op het aanpakken van ernstige gedragsproblemen bij jongeren en hun families. Het is ontworpen om te worden toegepast in de context van het gezinssysteem en omvat een breed scala aan interventies, waaronder individuele therapie, gezinstherapie, school- en gemeenschapsinterventies. Het primaire doel van MST is het verminderen van antisociaal gedrag en het bevorderen van positieve veranderingen bij jongeren.

MST toepassing

Hulpverleners die MST toepassen, werken intensief samen met gezinnen gedurende een periode van drie tot vijf maanden. Ze bieden therapie en ondersteuning, zowel in de klinische setting als in de natuurlijke omgeving van het gezin. MST-professionals betrekken niet alleen het gezinssysteem, maar ook andere belangrijke systemen, zoals school, vrienden en buurt, om een compleet beeld te krijgen van de factoren die het gedrag van de jongere beïnvloeden.

MST methode

De methode van MST is gebaseerd op verschillende kernprincipes, waaronder het identificeren en aanpakken van risicofactoren in meerdere systemen, het versterken van positieve sociale steunnetwerken, het bevorderen van verantwoordelijkheid en verandering bij de jongere, en het bevorderen van het aanleren van nieuwe vaardigheden door zowel de jongere als de gezinsleden. Door deze principes toe te passen, tracht MST de onderliggende oorzaken van gedragsproblemen aan te pakken en positieve veranderingen in het leven van de jongere en het gezin tot stand te brengen.

Bronnen

Hier zijn enkele bronnen waar je meer gedetailleerde informatie kunt vinden over multisysteemtherapie:

 1. Henggeler, S. W., Schoenwald, S. K., Borduin, C. M., Rowland, M. D., & Cunningham, P. B. (2009). Multisystemic therapy for antisocial behavior in children and adolescents (2nd ed.). Guilford Press.
  Dit boek biedt een uitgebreide handleiding over de theorie, principes en toepassing van MST. Klik hier voor de Nederlandse vertaling.
 2. MST-Nederland/België: https://www.multisysteemtherapie.nl/
  Dit is de officiële website van MST-Nederland/België​, waar je informatie kunt vinden over de methode, onderzoeken, trainingen en ondersteuning voor hulpverleners.
 3. Henggeler, S. W., Schoenwald, S. K., Rowland, M. D., & Cunningham, P. B. (2002). Serious emotional disturbance in children and adolescents: Multisystemic therapy. Guilford Press.
  Dit boek richt zich specifiek op het gebruik van MST bij jongeren met ernstige emotionele stoornissen.
 4. Staton-Tindall, M., Duvall, J. L., & Garner, B. R. (2011). Multisystemic therapy: A research-informed approach for working with juvenile offenders. Oxford University Press.
  Dit boek belicht het gebruik van MST bij jonge overtreders en de resultaten van onderzoek op dit gebied.