Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Brainspotting

Brainspotting is een relatief nieuwe vorm van therapie die bedoeld is om individuen te helpen met het verwerken van traumatische ervaringen en het beheersen van negatieve emotionele of lichamelijke symptomen.

De methode is ontwikkeld door Dr. David Grand, die ontdekte dat waar we naar kijken de manier kan beïnvloeden waarop we emotionele ervaringen verwerken. Het is in zekere zin gerelateerd aan Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), een andere vorm van therapie die oogbewegingen gebruikt om traumatische herinneringen te verwerken. Hier is hoe het werkt: In een brainspotting-sessie zal de therapeut de cliënt vragen om over een specifiek probleem of gevoel na te denken.

Terwijl de cliënt dit doet, zal de therapeut de oogpositie van de cliënt volgen en zoeken naar een "brainspot", een specifieke oogpositie waarbij de cliënt sterke fysieke of emotionele reacties ervaart. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde hoek van het oog zijn of een specifieke richting waarin de ogen bewegen. De therapeut zal de cliënt dan vragen om op deze "brainspot" te blijven focussen terwijl ze door hun gevoelens en gedachten werken.

Brainspotting wordt gebruikt om een breed scala aan emotionele en lichamelijke aandoeningen te behandelen. Het wordt vaak gebruikt om traumatische ervaringen te behandelen, maar het kan ook nuttig zijn bij het behandelen van angst, depressie, natuurlijke stressreacties, en zelfs bepaalde fysieke aandoeningen zoals chronische pijn. Het is bedoeld voor iedereen die worstelt met dergelijke problemen en die op zoek is naar een alternatieve therapie om hen te helpen deze problemen aan te pakken. Houd er echter rekening mee dat, hoewel brainspotting veelbelovend is en sommige mensen er baat bij hebben gehad, het nog steeds een relatief nieuwe vorm van therapie is en verder onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan volledig te bevestigen.

Zoals bij elke therapievorm, is het belangrijk om met een gekwalificeerde zorgverlener te spreken voordat je begint met brainspotting.

 

Bronnen en boeken

Brainspotting, een nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering

Brainspotting Nederland

 

 

Uitleg door de ontwerper en ontwikkelaar, David Grant

 

 

 

Begeleidende muziek bij therapiesessie door David Grant