Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Mentalization Based Familietherapie (MBT-F)

Mentalization Based Family Therapy (MBT-F) is een therapeutische benadering die principes van mentalisatie en familietherapie combineert om individuen en gezinnen met psychische problemen te helpen. Het wordt voornamelijk ingezet voor de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) bij adolescenten.

MBT-F heeft als doel de mentaliserende capaciteit van zowel het individu met BPS als hun familieleden te verbeteren. Mentalisatie verwijst naar het vermogen om eigen gedachten, gevoelens en gedragingen, evenals die van anderen, te begrijpen en te interpreteren. Het omvat het herkennen en toeschrijven van mentale toestanden, zoals intenties, verlangens, overtuigingen en emoties, aan zichzelf en anderen. Verstoringen in mentalisatie worden vaak waargenomen bij individuen met BPS, wat leidt tot problemen in interpersoonlijke relaties en emotionele regulatie.

Bij MBT-F werkt de therapeut zowel met het individu met BPS als met hun familieleden om hun mentaliserende vaardigheden te verbeteren. De therapie richt zich op het vergroten van het bewustzijn en begrip van de eigen en andermans mentale toestanden, het ontwikkelen van empathie en het verbeteren van communicatie binnen het gezinssysteem. De therapeut helpt familieleden om na te denken over hun eigen mentale toestanden en die van elkaar, moedigt nieuwsgierigheid en openheid aan en bevordert samenwerkend probleemoplossen.

De ervaringen en effectiviteit van MBT-F zijn veelbelovend, met name bij de behandeling van adolescenten met BPS en hun gezinnen. Onderzoeksstudies hebben positieve resultaten laten zien, waaronder vermindering van zelfbeschadiging, suïcidaliteit en andere BPS-symptomen. Gezinnen hebben verbeterde communicatie, toegenomen empathie en een beter begrip van elkaars ervaringen gerapporteerd. Het is echter belangrijk op te merken dat individuele ervaringen kunnen variëren en de effectiviteit van de therapie afhankelijk kan zijn van factoren zoals de ernst van de BPS-symptomen en de toewijding en betrokkenheid van de betrokken personen bij de therapie.

Het wordt altijd aanbevolen om te overleggen met een gekwalificeerde GGZ-professional die gespecialiseerd is in MBT-F of familietherapie om te bepalen of het de juiste benadering is voor een specifiek individu of gezin.

 

Bronnen en boeken

MBT Nederland

Mentaliseren met gezinnen en partners