Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie
Films, boeken en toneelstukken zijn eigenlijk casussen bij uitstek. Je leest of hoort namelijk niet ├│ver een bepaalde stoornis of probleem, van buitenaf, maar je gaat er in mee. Voelt en ervaart mee, van binnenuit. Vandaar dat bepaalde films, boeken en toneelstukken een goede input kunnen zijn voor (aanstaande) therapeuten om zich te verdiepen in specifieke problematiek. Als casussen bij uitstek.

 


 

Films, boeken en toneelstukken zijn eigenlijk casussen bij uitstek. Je leest of hoort namelijk niet óver een bepaalde stoornis of probleem, van buitenaf, maar je gaat er in mee. Voelt en ervaart mee, van binnenuit. Vandaar dat bepaalde films, boeken en toneelstukken een goede input kunnen zijn voor (aanstaande) therapeuten om zich te verdiepen in specifieke problematiek. Als casussen bij uitstek.

 

Daarnaast kunnen boeken, films en toneelstukken troost bieden aan cliënten. En voor herkenning en inzichten zorgen, als lotgenoten en gelijkgestemden. Een metafoor voor verandering, om zo gedrags- en denkalternatieven te onderzoeken en te ervaren. De therapeut zou zo’n boek of film kunnen aanraden, maar ook actief kunnen gebruiken in therapie. Bijvoorbeeld tijdens groepstherapie als inspiratiebron waar over nagepraat kan worden. Of een toneeltekst als input voor dramatherapie.

 

Deze inspiratiebronnen zijn er voor zowel volwassenen als kinderen. Maar waar vind je de juiste film, boek of toneeltekst bij een specifiek psychologisch probleem? Meestal lees of zie je als therapeut zelf iets of krijg je een tip van een collega of cliënt. Om meer handvatten hierin te geven ben ik –Marieke Nijmanting- bezig met een gids vol met boeken, films en een aantal toneelteksten, gerangschikt rondom psychologische thema’s. Het duurt nog even voordat het klaar is. Veel te lezen, veel te zien. Maar hier in deze nieuwsbrief zal zo nu en dan een voorproefje komen. Een bespreking van een film of boek -in het geval van deze site-speciaal voor of over kinderen. Het kan een nieuw uitgekomen boek of film zijn, maar net zo goed een oude klassieker. De criteria zijn kwaliteit, gelaagdheid en passend bij een therapeutisch probleem. Maar vooral moet het simpelweg een inspirerende lees- of kijkervaring zijn.