Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Onuitwisbaar: Wat een goed boek!

In heldere bewoordingen wordt uiteengezet wat trauma’s en microtrauma’s zijn en hoe ze ons leven en ons gedrag kunnen beïnvloeden. In praktische termen wordt beschreven wat we kunnen doen als ouders, verzorgers, psychologen, therapeuten en anderen. Het boek geeft een jargonvrije, uitgebreide en betrouwbare beschrijving met verwijzingen naar meer dan honderd academische onderzoekbronnen.
Onuitwisbaar: Wat een goed boek!


Ik heb ook een zwak voor de auteurs, Marjon en Ingrid, sinds ik hen voor het eerst ontmoette als serieuze onderzoekers op de MSc in Behaviour Analysis die wij geven. De chemie tussen hen beiden en het kernteam van de Emotional Intelligence Academy is opmerkelijk. We ervaren een wederzijdse vertrouwensband en zij hebben ons meer geleerd dan wij hun. Onze band is geworteld in onze gedeelde passie voor emotionele intelligentie, kinderen en het helpen van mensen die moeite hebben met emotioneel geladen situaties vanwege traumatische ervaringen uit het verleden. 
Microtrauma en macrotrauma, en alles daartussenin, zijn overal, vaak verborgen. Traumatische ervaringen veroorzaken psychologische en fysieke schade overal om ons heen. Het zijn toxische processen die ontstaan binnen relaties, familiegroepen, scholen, de werkplek, of ook een sociale groep, versterkt door veel hardheid van anonieme individuen op sociale media. Ik maak me ook zorgen om die individuen, omdat deze hardheid een projectie kan zijn van hun eigen onverwerkte trauma.
Mijn eigen proefschrift gaat over Emotionele Intelligentie. Onuitwisbaar levert een grote bijdrage op dat gebied. Wat mij opviel is dat het ook betrekking heeft op het deelgebied van de training die wij geven aan professionals op het gebied van veiligheid, inlichtingen, wetshandhaving en het bedrijfsleven in gedragsanalyse en waarheidsvinding. Dit boek is nu core reading voor die professionals, zodat zij geen grove fouten maken door het verkeerd inschatten van gedragingen die baseline kunnen zijn voor degenen die micro- en/of macrotrauma’s hebben meegemaakt. Het boek kan hen voorbereiden op verantwoord handelen in hun werk.
 
Door de inhoud te scannen, zul je snel begrijpen hoe het boek:
• op praktische wijze uiteenzet wat trauma is (inclusief microtrauma’s);
• de cruciale rol benadrukt die wij als ouders en verzorgers hebben voor degenen voor wie wij verantwoordelijk zijn (of niet) vanaf de conceptie, via de kindertijd, tot aan de volwassenheid;
• de complexiteit van het individu onthult en benadrukt dat iedereen een eigen verhaal heeft;
• de noodzaak onderstreept om nieuwsgierig, open en empathisch te blijven naar anderen;
• ons eraan herinnert ten volle gebruik te maken van de zes communicatiekanalen en de voorkeuren/stijlen/kenmerken van een persoon om ze beter te begrijpen, zodat we ons kunnen verbinden met iedere persoon;
• ervoor zorgt dat onze hypotheses bij gedragsanalyse rekening houden met trauma’s om gedrag te verklaren;
• op gevoelige wijze verslaving, zelfbeschadiging en suïcidegedrag verkent op een manier waarmee velen zich kunnen identificeren;
• therapieën, denkwijzen en manieren schetst om lezers te helpen die worstelen met trauma bij zichzelf of hun naasten. 


De auteurs doen dit moedig en delen kwetsbaarheden en voorbeelden uit hun eigen leven op een manier die lezers zal boeien en hen tot het einde toe betrokken zal houden – zoals bij mij het geval was. Lezers zullen onmiddellijk de geloofwaardigheid van de auteurs van dit prachtige boek erkennen.
Onuitwisbaar is een frisse wind en een belangrijke bijdrage aan het vakgebied. Ik juich het toe en beveel het aan professionals en verzorgers/ouders aan.


Cliff Lansley PhD
Directeur van de Emotional Intelligence Group
Manchester UK

 

Informatie

Onuitwisbaar - Acceptatie van (micro)trauma in ons leven.
Boekpagina is hier te vinden.