Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Onthullen van Gezinsgeheimen: Waarom het belangrijk is

Gezinnen hebben vaak hun eigen geheimen die niet aan kinderen worden verteld, vaak met goede bedoelingen. Ouders denken dat hun kinderen te jong zijn om te begrijpen wat er is gebeurd, of ze zijn bang dat het geheim schadelijk zal zijn voor hun kinderen. Ook hulpverleners kunnen deze ideeën hebben, vaak omdat ze zich machteloos voelen en niet weten hoe ze de geheimen op een verantwoorde manier kunnen onthullen, rekening houdend met zowel het kind als de ouders.
Onthullen van Gezinsgeheimen: Waarom het belangrijk is

Het onthullen van geheimen en openlijk praten over traumatische ervaringen met kinderen werd vroeger als schadelijk beschouwd voor hun ontwikkeling binnen de psychologie. Dit veranderde geleidelijk nadat posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij kinderen in 1987 werd erkend in de DSM. Er zijn nu verschillende evidence-based behandelingen ontwikkeld, waaronder WRITEjunior, voor de behandeling van PTSS. Over het algemeen wordt nu aangenomen dat het onthullen van geheimen een goede interventie is, met uitzondering van onthullingen die binnen een culturele context levensbedreigende gevolgen kunnen hebben, zoals eerwraak.

Waarom is het onthullen van geheimen zo belangrijk? Wanneer er een geheim binnen een gezin speelt, voelen kinderen vaak intuïtief aan dat er iets aan de hand is, ook al weten ze nog niet precies wat er speelt. Het feit dat iedereen in het gezin op de hoogte is van het geheim, maar er niet over praat, kan de communicatie binnen het gezin negatief beïnvloeden. Kinderen kunnen in hun verbeelding geheimen erger maken dan ze in werkelijkheid zijn, waardoor ze in stilte lijden. Bovendien is er een groot risico dat een geheim op een onverantwoorde manier wordt onthuld door iemand buiten het gezin. Het vertrouwen van kinderen in hun ouders wordt ernstig beschadigd wanneer ze op latere leeftijd van anderen horen dat hun opa eigenlijk hun vader is, of dat hun moeder niet aan een hartaanval is overleden maar zelfmoord heeft gepleegd door van een flat te springen. Deze vertrouwensbreuk kan gevoelens van schuld, schaamte en agressie bij kinderen teweegbrengen. Bovendien kan het geheimhouden van een traumatische gebeurtenis door ouders langdurige fysiologische stress veroorzaken, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke gezondheid en hun ouderschap beïnvloedt.

Binnen WRITEjunior is een aangepaste methodiek ontwikkeld om gezinsgeheimen op een verantwoorde manier te onthullen. Ontdek meer over deze methodiek :