Kinderen met ASS en ADHD

Nieuwe onderzoeken hebben inzichten opgeleverd over de uitdagingen waarmee kinderen op het autismespectrum te maken hebben die symptomen van ADHD vertonen. Volgens de bevindingen van onderzoekers van Children's Hospital of Philadelphia (CHOP), hebben deze kinderen moeite met adaptief gedrag, een belangrijke graadmeter voor onafhankelijkheid.

De onderzoekers ontdekten dat ADHD-symptomen adaptief gedrag bij kinderen op het autismespectrum kunnen voorspellen, zelfs als rekening gehouden wordt met andere belangrijke factoren zoals leeftijd, geslacht, IQ en autisme-symptomen.

Verder blijkt uit de studie dat deze relatie tussen ADHD-symptomen en adaptief gedrag bestaat, zelfs als het kind was geïdentificeerd als ASS, maar geen ADHD-diagnose ontving. De onderzoekers merken op dat dit een belangrijke bevinding is omdat ADHD-symptomen een lagere prioriteit kunnen hebben als behandelingsdoel bij kinderen in het autismespectrum als ze niet voldoen aan klinische diagnostische criteria voor ADHD.

Bron: CHOP

De onderzoekers ontdekten dat ADHD-symptomen van adaptief gedrag bij kinderen op het autismespectrum kunnen voorspellen, zelfs na rekening te houden met andere belangrijke factoren zoals leeftijd, geslacht, IQ, autisme-symptomen. De studie toonde aan dat deze relatie aanwezig was in het huis en op school. Bovendien bleek uit de studie dat deze relatie tussen ADHD-symptomen en adaptief gedrag bestond, zelfs als het kind was geïdentificeerd als in het spectrum, maar geen ADHD-diagnose ontving. De onderzoekers merkten op dat dit een belangrijke bevinding is omdat ADHD-symptomen een lagere prioriteit kunnen hebben als behandelingsdoel bij kinderen in het autismespectrum als ze niet voldoen aan klinische diagnostische criteria voor ADHD.