John Haslam in 1809 over diagnostiek van 'madness'

In deze tijd van thuiszitten is het ook goed nog eens een boek of tekst na te slaan binnen het vakgebied. En soms zijn er mooie teksten te vinden uit een grijs verleden, die alsnog flink wat verbazing en leesplezier kunnen opleveren.
John Haslam in 1809 over diagnostiek van 'madness'

Zo publiceerde John Haslam in 1798 een boek over ‘Observations on Insanity, with Practical Remarks on the Disease en omdat dit een enorm succes werd, verscheen een tweede druk onder de gewijzigde titel ‘Observations on Madness and Melancholy' in 1809.

Haslam voert in dit boek een enorme hoeveel casuistiek op van kinderen en volwassenen met een psychiatrische stoornis. Ook wordt tegen het eind alle mogelijke behandelingen opgesomd om de kwaal tegen te gaan. In ggzdigitaal is het oorspronkelijke werk van de tweede edtie nu opgenomen. Het boek, hoewel in het Engels, is toegankelijk geschreven en levert de hedendaagse lezer een fraaie inkijk in de psychiatrie van die tijd.

(Om artikelen te kunnen lezen in ggzdigitaal is eenmalig een registratie vereist; deze uitgave is dan zonder kosten te downloaden)