Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Horizonmethodiek na seksueel misbruik

De Horizonmethodiek kan ingezet worden om handvatten te geven in de begeleiding van kinderen en hun ouders na seksueel misbruik. Het is een programma van 15 bijeenkomsten voor de kinderen en voor ouders. Elke sessie wordt er een ander onderwerp behandeld.
Horizonmethodiek na seksueel misbruik

Als een kind misbruikt is, spelen er zowel bij de ouders als het kind allerlei grote emoties; schuldgevoel, angst, twijfel, eenzaamheid.

De insteek van de sessies is altijd: kalm, vriendelijk en vrolijk: ‘Dat hele zware is geen goed idee; het zijn gewoon kinderen/ouders die iets afschuwelijks hebben meegemaakt’. De boodschap is: je bent oké, we gaan met je meedenken.

Ze zien kinderen binnenkomen met de schouders naar beneden, klein, geen stem. In de loop van de tijd zien ze de kinderen veranderen; ze krijgen hun stem terug, vinden de grens terug die hen was afgepakt. Worden soms zelfs bijdehand!

Luister de podcast wanneer je meer wilt weten over deze methodiek; de voordelen, de voorwaarden, de lichaamsgerichte aanpak. Maar vooral dat je de kinderen mee kunt geven; ‘je bent meer dan je seksueel misbruik’.

 


HORIZON 1B: Therapeutenhandleiding
Bij een werkboek voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt

Merijn van de Vliet, Manon Willemsen & Francien Lamers - Winkelman  

 ISBN 9789085602828 | 170 pagina's | Paperback | 4e herziene druk 2024

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Meteen bestellen? Klik hier!