Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Durf te zien: Gemiddeld twee kinderen per klas seksueel misbruikt

Wist je dat er in iedere basisschoolklas gemiddeld twee kinderen zitten die slachtoffer zijn van seksueel misbruik? Een zwaar en altijd aanwezig geheim dat zij vaak jarenlang met zich meedragen – als monstertjes. Als maatschappij hebben we de verantwoordelijkheid om kinderen die misbruikt worden te beschermen. En daarom vragen wij je: durf te zien!
Durf te zien: Gemiddeld twee kinderen per klas seksueel misbruikt


Kinderen die misbruikt worden hebben vaak een levensgroot geheim. Ze praten niet uit zichzelf over wat er met hen gebeurt. Omdat ze zich schamen, zichzelf de schuld geven, de pleger of de familie willen beschermen, denken dat het normaal is, er nog geen woorden voor hebben, bedreigd of gemanipuleerd worden door de pleger of bang zijn voor de gevolgen als het uitkomt.

De geheimhouding maakt dat het kind zich eenzaam en niet gesteund voelt. Leven met dit geheim heeft bovendien grote gevolgen voor de (psychische) gezondheid van deze kinderen. Als deze ervaringen niet verwerkt worden, is de kans groot dat deze kinderen opnieuw slachtoffer worden.
 

Wist je dat...

  • in iedere basisschool klas gemiddeld twee kinderen zitten die slachtoffer zijn van seksueel misbruik?

  • vijfentachtig procent van de plegers van seksueel misbruik een bekende is? Vaak is het iemand die we vertrouwen. Zoals een vader of moeder, een broer, een oom of tante, een opa, een oppas, huisvriend, buur of sportcoach.

  • veel misbruikte kinderen geen signalen laten zien? Ze leiden een dubbelleven om maar zo gewoon mogelijk over te komen.


Het goede nieuws is dat deze kinderen met steun van hun omgeving en de juiste hulp hun ervaringen een plek kunnen geven en een prettig leven kunnen hebben. Het is nooit te laat om te helen.


Bekijk hieronder de campagnevideo:

 

Bron: Centrum Seksueel Geweld
 

Martine F. Delfos bracht twee therapeutische kinderboeken uit voor kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld. Klik op de cover om verder te lezen.