Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Trauma en veerkracht

Hulpverlenen bij schokkende gebeurtenissen

ISBN: 9789088509865
160 pagina's

Prijs: € 29,5
Bestel aantal:

Omschrijving

Wat gebeurt er na een confrontatie met een ingrijpende gebeurtenis?
- Welke klachten zijn normaal?
- Moet er therapeutische hulp gezocht worden?
- Wat kan ik doen als hulpverlener?


Er is veel geschreven over trauma en post traumatische stress (PTSS) klachten. Ook in de media en helaas vaak naar aanleiding van spraakmakende gebeurtenissen. Begrippen als trauma en PTSS worden gemakkelijk door elkaar gehaald en zo veelvuldig gebruikt dat iets al snel een trauma genoemd wordt en er verwezen wordt naar gespecialiseerde opvang.

Dit boek legt uit wanneer gespecialiseerde hulp echt nodig is en wanneer het juist beter is deze (nog) niet in te zetten. Mensen hebben ook eigen mogelijkheden (veerkracht) om op een gezonde manier om te gaan met die ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard kunnen hier normale reacties en klachten op volgen. Trauma en veerkracht legt uit hoe we dit kunnen begrijpen en ondersteunen. Al dan niet met gespecialiseerde hulp.

Als duidelijk is wat normaal is, dan is er ook sneller helderheid over signalen die erop wijzen dat er meer aan de hand is. En welke professionele hulp je dan het beste kunt bieden. Afhankelijk van het soort trauma, -naar aanleiding van agressie, bedreiging, seksuele mishandeling, dood, (natuur)ramp, verkeersongeval,- spelen verschillende gedachten en emoties een rol. Het is belangrijk om hier als hulpverlener adequaat op in te spelen, middels (empatische) gesprekken die een gezonde verwerking en veerkracht stimuleren. Dan wel tijdig een echte verwerkingsstoornis te signaleren.

Dit praktijkboek geeft naast kennis ook vele praktische handvatten en is met name geschreven voor hulpverleners (sociaal domein, pedagogiek, psychologie, ggz, coaching) maar is ook zeker toegankelijk en leesbaar voor anderen.

Luuc Smit is hogeschool docent aan de University of Applied Sciences in Vlissingen en heeft 35 jaar ervaring als hulpverlener met psychotrauma. Daarnaast werkt hij momenteel nog als hulpverlener bij het Zeeuws Kollektief voor Haptonomie.

Lessen in verlies
Een plotselinge dood, huiselijk geweld, een traumatisch verlies. Wat is de impact van deze ingrijpende gebeurtenissen op ons leven? Studenten van de HZ kregen er les over en maakten er filmpjes van onder leiding van docent Luuc Smit.  Over dit project gaat het programma "Lessen in Verlies". Klik hier voor de video

Media

  • Artikel Vakblad Sociaal Werk | De rol van sociaal werkers bij verlies en rouw (april editie 2022)


Wat anderen over het boek zeggen

"Het leert hulpverleners en docenten om kritisch en behoedzaam om te gaan met klachten van mensen die ingrijpende en schokkende ervaringen hebben meegemaakt. Het appèl op eigen (herstel) kracht en eigen verantwoordelijkheid en op de positieve ondersteuning door de sociale omgeving van betrokkenden, hebben in zijn benadering van traumatische ervaringen een centrale plaats."
Prof. dr. W.H.G.Wolters, Klinisch psycholoog Psychotherapeut

Dit boek voorziet in een behoefte, ook voor de huisarts. Eigenlijk zou het op de boekenplank in elke spreekkamer horen te staan. De auteur heeft de moed gehad om dit verhaal op een begrijpelijke manier te vertellen en hoop dat het er toe zal leiden dat de opvang van mensen die een trauma hebben meegemaakt zal verbeteren.
M.A. de Vries, huisarts in Middelburg

Het boek is ook zeer moeite waard om als “niet-hulpverlener” te lezen. Het geeft je namelijk inzicht in trauma en veerkracht en legt uit hoe we dit kunnen begrijpen en eventueel kunnen ondersteunen. Maar niet alleen maar trauma ook rouwverwerking. Als ik terug kijk had ik dit eigenlijk veel eerder willen lezen. Voordat ik als 17 jarige jongen het leger in ging eigenlijk nog ver daarvoor. Zodat ik toen al wist hoe om te gaan met bepaalde zaken om moest gaan zoals met rouw of schokkende gebeurtenissen.
Rene, Veteraan o.a. uit Afghanistan

Kan wel merken dat ikzelf iets gemist heb toen mijn vader het ongeluk kreeg. Dit boek is dus echt een aanwinst en ook voor hulpverleners.
Carlos Sybesma, havenarbeider

Woorden en waarden als hoop, vertrouwen en zeker ook zelfvertrouwen, moed en de kracht van de wil worden in dit boek meer gewaardeerd dan woorden als indicatie, proces, managen en financiële kaders. Dit boek gaat over mensen. Mensen die nood hebben aan begrip maar ook aan deskundigheid en niet aan bureaucratie en veralgemenisering. Dit boek maakt het personal. Het is een handboek voor hulpverleners maar ook een boek vol levenslessen. En het blijft altijd nodig om levenslessen te krijgen. Het blijft ook nodig om daarnaar op zoek te blijven. Ik feliciteer alle lezers van dit boek omdat het hen zal verrijken.
K.A. Hamelink, adjunct directeur MEE Zeeland