1e WTA-MiddagSymposium Begeleiding van jongeren met autisme in de puberteit

Hoe gaan jongeren met autisme om met relaties, intimiteit en seksualiteit? Hierover bestaan verschillende ideeën; van het idee dat jongeren met autisme trager zijn in hun seksuele ontwikkeling, er helemaal niet mee bezig zijn of dat ze vaker ongepast of afwijkend seksueel gedrag laten zien. Dit is het centrale thema van het eerste WTA-Middagsymposium dat zal plaatsvinden op 2 juni in Amsterdam Duivendrecht
1e WTA-MiddagSymposium Begeleiding van jongeren met autisme in de puberteit

 

Tot voor kort was er amper onderzoek waarin jongens met autisme zelf werd gevraagd naar hun ervaringen, ideeën en verwachtingen.

De laatste jaren wordt er echter steeds meer onderzoek gedaan naar de psychoseksuele ontwikkeling van jongeren met autisme. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er een behoefte is naar bewezen effectieve interventies om jongeren met autisme in hun psychoseksuele en puberteitsontwikkeling te begeleiden. Dit MiddagSymposium vertelt u hier meer over. 

Dit eerste WTA-MiddagSymposium is in samenwerking met de redactie van Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme tot stand gekomen. U kunt zich HIER aanmelden.

 

Doelgroep: Professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg en de jeugdhulpverlening, in onderwijs- en arbeidsorganisaties en onderzoekers. Maar ook voor studenten (psychologie, orthopedagogiek, medicijnen), zelfstandige beroepsbeoefenaren en de geïnteresseerde ouder.

 

PROGRAMMA

13.00 uur - Inloop 13.30 uur - Opening dagvoorzitter Jaap van der Meere

13.45 uur - Jongens met autisme over hun seksualiteit Dr. Jeroen Dewinter, Klinisch Psycholoog, poliklinisch team voor jongvolwassenen en dagbehandeling autisme bij GGzE en Tranzo, Tilburg University In deze lezing bespreken we de resultaten van onderzoek bij normaalbegaafde jongens met autisme, die bij aanvang tussen 15 en 18 jaar oud waren, vergeleken met jongens uit de algemene Nederlandse bevolking. De combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek wijst op verschillende ontwikkelingstrajecten, die aan bod komen en worden geïllustreerd. 

14.30 uur - Theepauze

15.00 uur - De Ik Puber-training; begeleiding van jongeren met autisme in hun psychoseksuele en puberteitsontwikkeling Kirsten Visser, Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog, Yulius KJP De Ik Puber-training is een individuele behandeling die zowel preventief (om jongeren voor te bereiden op een gezonde psychoseksuele ontwikkeling) als indicatief (wanneer er problemen zijn ontstaan) kan worden aangeboden aan jongeren met autisme van 12 tot 18 jaar. In een grote gerandomiseerde effectstudie is onderzocht of het volgen van de Ik Puber-training leidt tot een vergroting van kennis, inzicht en vaardigheden. De resultaten van dit onderzoek en de daaruit volgende klinische implicaties zullen worden gepresenteerd en bediscussieerd.

15.45 uur - Discussie

16.15 uur - Borrel en nazit

 

Datum: 2 juni 2017

Locatie: Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht

 

AANMELDLINK: DEZE PAGINA

 

 
Relevante categorieën: