Agenda

Pubercongres

Datum:05 juni, 2018
Locatie:Spant, Bussum
Website:http://www.pubercongres.nl/
Beschrijving:Tijdens het plenaire programma van deze dag komen vier inspirerende sprekers aan het woord.
Martine Delfos, van wie onlangs het boek Pubers en adolescenten is verschenen, staat tijdens haar lezing uitgebreid stil bij de dynamische periode van de puberteit waarin de puber op ontdekkingstocht gaat. Hoe ontwikkelen de hersenen zich in deze periode en wat betekent dat voor hun wereldvisie, hun school en ook voor de diagnostiek?
Jiska Peper bespreekt in haar lezing de ontwikkeling van het puberbrein en de invloed van de hormonen. Ze laat zien dat hormonen niet alleen de bekende gedragsveranderingen met zich mee brengen, maar ook een nuttig effect hebben op pubergedrag.
Patrick Smelt vertelt over pubers en de straatcultuur. U maakt kennis met straatgedrag en ziet door middel van een door jeugdgroepen ontwikkelde tool mogelijke oplossingen voor lastig gedrag.
In de lezing van Justine Pardoen vertelt zij over pubers, privacy social media. Pubers willen privacy en hun omgeving wil weten waar ze mee bezig zijn. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Hoe stel je de grenzen aan privacy? En hoe maak je pubers bewust van de risico’s van sociale media?

Naast het plenaire gedeelte, kunt u kiezen uit zes verschillende deelsessies met uiteenlopende onderwerpen.
In de deelsessie over weerbaarheid van Berendineke Steenbergen krijgt u als professional de beschikbare kennis rondom versterking van weerbaarheid bij pubers.
Ed de Bruin brengt u in zijn deelsessie over pubers en slaapproblemen op de hoogte van recent onderzoek over hoe slaap bij jongeren preventief kan worden verbeterd.
Dirk van der Wulp vertelt u over motivatie van leerlingen en laat u door middel van een live demonstratie zien hoe je leerlingen motiveert actiever aan de slag te gaan.
In de deelsessie van Gertjan van Zessen en Welmoed Visser-Korevaar maakt u kennis met het begrip zelfwaardering vanuit zijn ontwikkelde methode “Vat van zelfwaardering”, een psychologisch verandermodel. U krijgt voorbeelden van de toepassing en u leert begrijpen waarom onwenselijk gedrag zo taai kan zijn en toch veranderd kan worden.
Een volgende deelsessie gaat in op het thema pubers en schulden. Marion Weijers vertelt u in deze deelsessiehoe je pubers moet motiveren om het heft in eigen hand te nemen. Gedragsverandering en communicatie zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.
In de laatst te kiezen deelsessie laat Saskia Verhaeren u kennis maken met Groeimindsets. Deze mindsets hebben grote invloed op leren en ontwikkelen. Ook krijgt u nieuwe inzichten en tools voor het werken met pubers