Postpartum depressie: een onderschatte bedreiging voor de ontwikkeling van kinderen

Postpartum depressie, -depressie na een bevalling-, komt schrikbarend veel voor. Op geen enkel moment in hun leven zijn vrouwen vatbaarder voor psychische aandoeningen dan in de periode rond een bevalling. Jaarlijks ontwikkelen in Nederland twintigduizend pas bevallen vrouwen een depressie of een aanverwante stoornis - vaak totaal onverwacht. Zij voelen zich intens verdrietig, leeg en angstig en schamen zich daarvoor.

Een postpartum depressie kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de betrokken baby, wanneer zijn moeder niet voldoende in staat is een gezonde gehechtheidsrelatie met hem op te bouwen. Het kind kan daardoor op sociaal-emotioneel, cognitief en lichamelijk gebied schade oplopen. Het is van groot belang dat professionals die met kinderen werken op de hoogte zijn van het verband tussen postpartum depressie en ontwikkelingsproblemen.

 

In het boek Postpartum depressie wordt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder uiteengezet wat een postpartum depressie precies is, en hoe de getroffen vrouwen en hun kinderen adequaat kunnen worden geholpen. Het boek is een bron van toegankelijke en bruikbare informatie voor iedereen die werkt met (jonge) kinderen en hun ouders.

 

Meer informatie over het boek ‘Postpartum depressie. Depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning’, leest u op:  http://www.swpbook.com/1749#.VVm3LvntlBc
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.