Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Nieuwe meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Een nieuwe meldcode moet hulpverleners alerter maken op signalen van mishandeling.
Op maandag 1 februari presenteerden Staatssecretaris Bussemaker van VWS en minister Rouvoet van Jeugd en gezin de meldcode Huiselijk Geweld. De Meldcode moet leraren, zorgverleners en (jeugd)hulpverleners alert maken op signalen van mishandeling en stimuleren om melding te maken.
Op 1 januari 2011 treedt naar verwachting de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking. De wet stelt gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
 
Belang van het kind
“Uit onderzoek blijkt dat organisaties die met een meldcode werken drie keer zoveel ingrijpen als organisaties die er niet mee werken”, zei Rouvoet. “Het werken met een meldcode maakt dus zeker verschil: het aantal meldingen stijgt. Het gebruik van de meldcode is daarmee overduidelijk in het belang van het kind."
 
Stappenplan
De meldcode bestaat uit een stappenplan, waarin staat wat een professional moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode en de wet om de meldcode zijn opgesteld door het ministerie van VWS, Jeugd en Gezin, OCW en Justitie. De wet is straks van toepassing op ruim 1 miljoen professionals in de gezondheidszorg, jeugdzorg, welzijn, onderwijs en justitie.

Huiselijk geweld in het nieuws
Het bericht van het ministeries komt net op het moment dat bekend is gemaakt dat 34% van alle moorden in Nederland, huiselijk geweld als grondslag hebben. Bureau Beke deed hiervoor onderzoek in opdracht van het Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak. Artikel: Huiselijk geweld belangrijkste reden moord en doodslag

Beroepscode verenigingen
Hoewel de meldcode nieuw is, zijn hulpverleners binnen de beroepsverenigingen al langer “verplicht” melding te maken van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Zowel de vereniging van de sociaal-agogen (Phorza) als maatschappelijk werkers(NVMW) hebben een beroepscode waaraan hulpverleners zich committeren. Hierin staat dat wanneer een hulpverlener vermoed dat zijn of haar cliënt betrokken is bij huiselijk geweld of kindermishandeling hij of zij verplicht is dit te melden bij een officiële instantie (AMK of ASHG). (artikel 2.17, beroepscode Phorza)
 
 
 
Bron: Jeugd en Gezin


De Redactie,