Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Herstelgericht werken in detentie positief voor jonge daders

Herstel gericht werken heeft een positief effect op de jeugdige daders, het geeft inzicht in hun gedrag en de mogelijkheid te werken aan het herstel van de schade die zij hebben aangericht.
Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.
 
Het belang van het werken aan eigen verantwoordelijkheid en herstel werd bevestigd door sectordirecteur justitiële jeugdinrichtingen Hans Butselaar. Hij nam op 4 maart 2010 een eerste exemplaar van het rapport Schade herstellen tijdens jeugddetentie in ontvangst. Loek Dijkman, directeur behandeling van Teylingereind, overhandigde het rapport. Hij ziet in de herstelrechtelijke aanpak duidelijk een positief effect bij de jongeren. Het past in de basis van alle gesloten inrichtingen, zo stelt Dijkman.

Pionierspositie
Herstelgericht werken in Teylingereind omvat herstelbemiddeling tussen dader en slachtoffer en een cursus spreken over schuld (S.O.S.). De doelstellingen van herstelgericht werken zijn verantwoordelijkheid nemen voor het delict en het werken aan herstel jegens slachtoffers, de samenleving en het relationele netwerk van de jongere. Sinds 2005 werkt Teylingereind met de jeugdige daders aan herstel. Het past binnen de pedagogische uitgangspunten waartoe de rechten van het kind verplichten en bevordert een goede re-integratie in de maatschappij. De justitiële jeugdinrichting vervult hiermee een pionierspositie.
 
Effect op de jonge daders
De geïnterviewde professionals en jongeren zijn enthousiast over de cursus spreken over schuld. Door deelname krijgen de jongeren meer besef voor de gevolgen van het delict en zijn zij vervolgens vaak bereid om over hun delict te praten en excuses te maken. De tevredenheid over deelname aan herstelbemiddeling, een eenmalige ontmoeting, is hoog. Jongeren geven bijvoorbeeld aan dat ze blij zijn dat de contacten met het slachtoffer en/of ouders zijn verbeterd.

Aanbevelingen
De onderzoekers adviseren de structurele inbedding van herstelgericht werken in Teylingereind te verbeteren. Dit past goed bij de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van de aanpak van jeugdcriminaliteit, waarbij de nadruk op de het nemen van eigen verantwoordelijkheid ligt. Daarnaast raden zij aan de bekendheid van herstelgericht werken intern te vergroten en de nazorg uit te breiden. Tot slot adviseren de onderzoekers niet recidivevermindering, maar herstel als doel op zich te beschouwen. Eventuele recidivevermindering kan gezien worden als een gunstig bijeffect.
 
Bron: Het Verwey-Jonker instituut


De Redactie,