Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Graafsma benoemd tot bijzonder hoogleraar in Suriname

Tobi Graafsma is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname. De leerstoel is tot stand gekomen door de samenwerking van de universiteit en academisch centrum de Bascule in Amsterdam.
Het Amsterdamse academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie de Bascule werkt sinds 2008 samen met de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Deze samenwerking heeft geresulteerd in het instellen van een bijzondere leerstoel aan de Surinaamse universiteit. Het betreft de bijzondere leerstoel klinische psychologie, in het bijzonder de klinische kinder- en jeugdpsychologie. Op vrijdag 7 mei 2010 is Tobi Graafsma in Suriname benoemd tot bijzonder hoogleraar op deze leerstoel.
 
Achtergrond
Graafsma is psychotherapeut bij de Bascule en als hoofd van de afdeling psychologie verbonden aan het dr. L. Mungra Streekziekenhuis in Nickerie. Hij is mede-initiatiefnemer van de WiN Groep in Nickerie. Deze stichting biedt in Nickerie, in het noordwesten van Suriname,  onder andere zorg voor jeugdigen met gedrags- en opvoedingsproblemen, psychosociale problemen, psychogene leerproblemen en hulp voor jeugdigen met een verstandelijke beperking. Met het uitspreken van de inaugurele reden getiteld: ‘Jong geleerd oud gedaan? Over continuïteit en discontinuïteit van psychopathologie’ zal Graafsma zijn functie als bijzonder hoogleraar officieel aanvaarden. Graafsma gaat zich in deze functie bezighouden met onderwijs op bachelor, masters en Ph.D niveau en onderzoek. Hij zal zich hierbij met name richten op de thema’s: kindermishandeling en kinderbescherming, suïcide(preventie) bij kinderen en jeugdigen en traumagerelateerde stoornissen bij kinderen en jeugdigen.
 
Samenwerking
De Bascule werkt sinds 2006 samen met de WiN Groep en sinds 2008 met de Anton de Kom Universiteit. De samenwerking richt zich op diagnostiek en behandeling van Surinaamse jongeren, zowel in Suriname als in Nederland en het gezamenlijk uitvoeren van onderzoek. De samenwerking is gericht op het creëren van een win-win situatie. De Bascule levert de samenwerkingspartners kennis en ervaring op het gebied van de jeugdzorg en de kinder- en jeugdpsychiatrie. De Anton de Kom Universiteit en WiN Groep bieden de Bascule de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen op het gebied van diagnostiek en behandeling van Surinaamse jongeren (of jongeren met een Surinaamse achtergrond) met psychosociale en psychiatrische problematiek. Het vergroten van de deskundigheid op dit gebied past in het streven van de Bascule om de hulp aan Amsterdamse kinderen, jongeren en gezinnen met een andere culturele achtergrond te verbeteren.
 
 
Bron: de Bascule


De Redactie,

Relevante categorieën:

ggz |