Contact| Colofon| Agenda|
JeugdPsychiatrie

Publiekscampagne depressie zorgt niet voor extra instroom bij de huisarts

De publiekscampagne depressie heeft niet tot een extra instroom van patiënten met psychische problemen in de huisartsenpraktijk geleid. Dat blijkt uit analyses die het NIVEL heeft gedaan voor het ministerie van Volksgezondheid. De resultaten zijn naar de Tweede Kamer gestuurd als onderdeel van een overzicht van de verschillende initiatieven rondom depressiepreventie.
Publiekscampagne depressie zorgt niet voor extra instroom bij de huisarts

 

De onderzoekers vergeleken de instroom van patiënten met psychische klachten na de start van de campagne omgaanmetdepressie.nl met de instroom van patiënten in de jaren daarvoor. Op basis van onze gegevens concluderen ze dat de publiekscampagne depressie geen invloed heeft gehad op  het aantal patiënten dat zich met psychische klachten bij de huisarts meldt.

Op 26 september 2016 startte de minister van VWS deze publiekscampagne, met als doel het taboe op depressie te verminderen. Mensen met een depressie zouden eerder over hun psychische klachten moeten praten, maar ook naasten zouden meer alert moeten worden op signalen van anderen.

De campagne bestond onder andere uit TV spots, reclame spots en de website omgaanmetdepressie.nl. Mensen krijgen vooral meer kennis over de symptomen van depressie en over wat men kan doen voor iemand met een depressie. Jongeren weten door de campagne dat depressie vaak voorkomt. Sinds de start van de campagne hebben ruim 45.000 mensen de depressietest op omgaanmetdepressie.nl ingevuld.

Nu zou het kunnen dat door de campagne de huisartsenpraktijk vol zou stromen met patiënten met psychische problemen. Om dat te monitoren vroeg het ministerie van VWS het NIVEL om vanaf de start van de campagne per week de instroom van nieuwe patienten te monitoren. Voor dit onderzoek gebruikten de onderzoekers  de surveillancecijfers van NIVEL Zorgregi­stra­ties. Daarmee heeft  NIVEL inzicht in de klachten en aandoeningen in de Nederlandse bevolking op basis van – geanonimiseerde – gegevens uit elektronische medische dossiers van huisartsenpraktijken.

Bekijk HIER de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer

 

 

[Foto: Bigstock]




Relevante categorieën: