Kindermishandeling kost miljarden door additioneel zorggebruik en ziekteverzuim

Het Tijdschrift voor Psychiatrie publiceert in het oktobernummer een artikel over de economische gevolgen van kindermishandeling op de lange termijn.
Kindermishandeling kost miljarden door additioneel zorggebruik en ziekteverzuim

Volwassenen die in hun jeugd te maken kregen met kindermishandeling, maakten op een gemiddelde leeftijd van 39 jaar aanzienlijke meerkosten door additioneel zorggebruik en ziekteverzuim dan volwassenen die in hun jeugd niet mishandeld werden.
Belangrijkste conclusie: kindermishandeling kost Nederland jaarlijks miljarden euro’s door extra zorggebruik en ziekteverzuim.

De auteurs onderzochten de economische kosten van kindermishandeling en het effect van zelfregie op deze kosten. Proactieve zorg rondom mishandeling dient niet alleen een intrinsiek belang, maar zou ook economisch kunnen renderen. Het versterken van zelfregie kan daarbij wellicht helpen, maar dat vraagt om nader onderzoek.

De onderzoekers maakten gebruik van de data van een psychiatrische cohortstudie (nemesis-i; n = 5618). De beschouwde risicofactoren waren: emotionele verwaarlozing en psychisch, lichamelijk en seksueel misbruik voor het zestiende levensjaar. Het onderzoek is HIER te lezen.

Op 24 november vindt het 3e Jaarcongres Huiselijk Geweld plaats. Voor meer informatie klik HIER.

[Foto; Bigstockphoto]
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.