Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen

Negen jonge vrouwen die in hun jeugd mishandeld, misbruikt of verwaarloosd werden vertellen in het boek 'Met sorry maak je dit niet ongedaan' hun persoonlijke verhaal over wat er thuis gebeurde en hoe er al dan niet hulp op gang kwam. Met goede en slechte verhalen als basis, geven zij hun mening en adviezen over wat goede hulp aan mishandelde kinderen inhoudt.

Fiet van Beek heeft met een groep ervaringsdeskundigen de thema's besproken die de rode draad van het boek zijn geworden: veiligheid, hulpverleners, eigen regievoering, politie, pleegzorg, het belang van praten en de impact van een trauma. Vervolgens heeft ze negen jonge vrouwen tussen 17 en 31 jaar geïnterviewd, hun verhaal opgetekend en met hen besproken welke impact het vertelde kan hebben op hun privéleven. Om verdere beschadiging van persoonlijke relaties te voorkomen, kozen drie vrouwen ervoor om hun verhaal onder een pseudoniem te publiceren.

Het boek begint met een gedicht van de schrijfster over woorden die met moeite uitgesproken werden en zinnen die te pijnlijk waren om af te maken. Op deze manier krijgen ook die een plaats. 

Onuitgesproken
je moet niet denken dat
ik durfde gewoon niemand meer
zelfs de katten moesten eraan
met mijn zusje deed hij
en ook met
het ergste was
hij deed net alsof het aan mij
ik mocht het tegen niemand
ja dat was het ergste

- Fiet van Beek

Dr. Martine Delfos (psycholoog, psychotherapeut en onderzoeker) zegt over het boek: "Wat door alle verhalen heen klinkt, is de verbijstering dat er niets aan gedaan wordt, dat mensen het weten en zien en niets doen. Hoe moeten kinderen dat uitleggen, anders dan dat ze de moeite niet waard zijn om voor op te komen?"

Met sorry maak je dit niet ongedaan (incl. de voorlichtingsfilm Kindermishandeling? Praten helpt!) is verschenen bij Uitgeverij SWP. Fiet van Beek schreeft dit boek in opdracht van Stichting Alexander en financieel mogelijk gemaakt door de Bernard van Leer Foundation.

Met sorry maak je dit niet ongedaan
ISBN 9789088506697
120 pagina's | € 24.90
Meer informatie
 
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.